Düşük Yaptıysanız…
Yazan: Paylaşım Ekibi (SORULARINIZ CEVAPLANMAZ) 16 Nisan 2010
Kategori: Gebelik ve Hamilelik Dönemi
Her ne kadar kabul etmek ana babalara güç geliyorsa da genellikle düşüğün olması bir lütuftur. Erken düşük çoğunlukla kusurlu bir bebek ya da ceninin (radyasyon ve ilaçlar gibi çevresel etmenlerden, rahme kötü yuvalanmasından, genetik anormalliklerden, anne bulaşıcı hastalığı, kaza veya bilinmeyen baz? nedenlere bağlı olabilir) doğal ayıklanma yoluyla, belki de yaşamını sürdüremeyeceği ya da fazlasıyla kusurlu olduğu için, dışarı atılmasıdır.
Her şey bir yana bir bebek kaybetmek, bu kadar erken bile olsa, ruhsal bir darbedir. Ama suçluluk hissinin üzüntünüzü arttırmasına izin vermeyin. Düşük yapmak sizin suçunuz değildir. Yas tutmanız doğaldır. Duygularınızı eşiniz, hekiminiz ya da bir arkadaşınızla paylaşmak yardımcı olabilir. Bazı toplumlarda gebelik kayıplarına uğrayan çiftler için destek grupları vardır. Hekiminize ya da hastaneye sorarak bölgenizde bildikleri varsa öğrenin. Birden fazla gebelik kaybı yaşadıysanız sizin için bu özellikle önemli olabilir.
Belki de en iyi tedavi güvenli olur olmaz yeniden gebe kalmaktır. Ama bunu yapmadan önce muhtemel düşük nedenlerini hekiminizle görüşmeyi lütfen ihmal etmeyin. Çoğu zaman düşük bir kromozom anormalliği, bulaşıcı hastalık kimyasal ya da başka zararlı maddelere maruz kalma veya kötü şans yüzünden rastlantısal ve bir kerelik bir olaydır ve belki de yinelemeyecektir. Yineleyen düşükler (ikiden fazla olursa) çoğu zaman annede hormon yetersizliğine ya da annenin bağışıklık sisteminin cenini reddetmesine bağlanır. Her iki durumda da yeniden gebe kaldığınızda, hatta daha önce yapılacak tedavi, çoğunlukla tekrar düşük yapmanızı önleyebilir. Nadiren, yineleyen düşükler genetik etmenlere bağlı olabilir. Bu da gebelik öncesi hem anne hem de babaya yapılacak kromozom testleriyle ortaya çıkarılabilir. Hekiminizle sizin durumunuzda gerekli olup olmadığını görüşün.
Cinsel ilişkiye altı hafta sonra başlamaya izin verseler de çoğu hekim tekrar gebe kalmadan 3 ila 6 ay beklenmesini önerirler (hekiminiz cinsel ilişkiye izin verdiği zaman güvenilir korunma yöntemleri kullanın -prezervatif, diyafram). Bu bekleme devresinden yararlanın beslenme ve sağlık alışkanlıklarınızı geliştirmeye çalışın. Neyse ki, bir dahaki sefere normal bir gebelik geçirme ve sağlıklı bir bebeğinizin olması şansınız tamdır. Kadınlar bir kez düşük yaptılar diye düşük yapma alışkanlığı edinmezler. Aslında düşük doğurganlığın onaylanmasıdır ve bir gebeliği bu şekilde yarıda kalan kadınların büyük çoğunluğu bir başkasını tamamlamayı başarır.